Czym jest dietetyka sportowa? cz. 2
W treningu sportowym, ze względu na wysokie potrzeby energetyczno-odżywcze istnieje konieczność zwrócenia większej uwagi na proces odnowy powysiłkowej organizmu, której głównym celem powinno być uzupełnienie substratów energetycznych, materiałów budulcowych oraz licznych mikroskładników, których deficyt powstaje w efekcie wzmożonego wysiłku fizycznego.
Wysoka intensywność i częstotliwość zajęć treningowych może prowadzić do skrajnego wyczerpania podstawowych rezerw energetycznych ustroju – glikogenu mięśniowego i wątrobowego, zachwiania gospodarki wodno-elektrolitowej oraz utraty ważnych witamin i białek komórkowych. W konsekwencji zmian może dojść do upośledzenia niektórych procesów czynnościowych organizmu oraz spadku ogólnej wydolności. Pojawiające się nawet najmniejsze dolegliwości psychosomatyczne mogą zakłócać realizowanie wytyczonych planów treningowych, zmuszać do zmniejszenia intensywności wysiłku, względnie częściowego lub całkowitego ograniczenia zajęć fizycznych. Biorąc pod uwagę, że stosowanie maksymalnych wysiłków przy braku odpowiednich metod odnowy biologicznej może prowadzić do osłabienia dyspozycji psychofizycznej sportowca oraz pogorszenia jego stanu zdrowia. Szkoleniowcy oraz sami zawodnicy powinni zwrócić baczną uwagę na czynnikach przeciwdziałających nadmiernej eksploatacji organizmu oraz umożliwiających jego szybką i właściwą regenerację.
Przestrzeganie odpowiednich zasad żywienia powinno należeć do najważniejszych zadań w procesie szkolenia sportowego. Na najwyższym poziomie współzawodnictwa wśród sportowców genetycznie predysponowanych do osiągnięcia sukcesów, a także poddawanych bardzo rygorystycznemu treningowi fizycznemu, prowadzenie odpowiedniej diety lub korygowanie sposobu żywienia może w dużym stopniu zadecydować o sukcesie.
Podstawowym zadanie jakie musi spełniać dieta sportowca jest optymalne zabezpieczenie potrzeb energetycznych i budulcowych organizmu. Jednoczesnie sposób odżywiana musi sprzyjać rozwojowi zdolności wysiłkowych oraz przeciwdziałać skutkom przeciążeń treningowych.
Szczególnie istotnym problemem w żywieniu osób obciążonych wysiłkiem fizyczny jest zapewnienie zrownoważonego bilansu energetycznego pomiędzy ilością energii przyjmowanej w pożywieniu, a wydatkowanej przez organizm.
W przypadku wielu dyscyplin sportowych, koszt energetyczny zajęć treningowych sięga nawet kilku tysięcy kalorii..
Kolejnym ważnym problemem w żywieniu sportowców jest skład jakościowy diety który powinien być ściśle powiązany z metabolizmem charakterystycznym dla danego typu obciążeń treningowych. W zależności od rodzaju wysiłku, jego intensywności i czasu trwania, dieta powinna być zróżnicowana pod względem podaży składników pokarmowych.Dotyczy to w szczególności składników energetycznych i budulcowych, takich jak białka (B), węglowodany (W) , tłuszcze (T). W przypadku osób intensywnie trenujących, zwiększa się także zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, biorące udział w rozmaitych przemianach metabolicznych.
Autor: S.I.
Zapisz się!!!
Redaktor naczelny, właściciel serwisu
Dziennikarz internetowy, fotoreporter, grafik.
Kibic Pogoni Szczecin, ale też BSC Hertha Berlin i FC Bayern München.