Rodzaje przemian energetycznych podczas treningu
W trakcie treningu stosunek zużycia węglowodanów i tłuszczów uwarunkowany jest różnymi czynnikami.
Główny wpływ na rodzaj wykorzystywanego do produkcji energii substratu mają:
- Intensywność wysiłku,
- Czas trwania wysiłku,
- Poziom wytrenowania – kondycja,
- Dieta przed treningiem,
- Intensywność wykonywanego wysiłku.
Intensywność
Ćwiczenia beztlenowe (anaerobowe)
Im intensywniejsze ćwiczenia wykonujemy, tym większe jest zużycie glikogenu zmagazynowanego w mięśniach. Wykonując ćwiczenia beztlenowe energia pozyskiwana jest na drodze szlaku ATP-PC oraz szlaku beztlenowej glikolizy.
BIEG SPRINTERSKI ————————————————————————> GLIKOGEN
KRÓTKIE MAKSYMALNE ZRYWY (sztuki walki, futbol, rugby)—————-> GLIKOGEN
CIĘŻKIE ĆWICZENIA SIŁOWE———————————————————–> GLIKOGEN
Ćwiczenia tlenowe (aerobowe)
Podczas tlenowej aktywności fizycznej energia pochodzi zarówno z glikogenu mięśniowego, jak i z tłuszczów.
Ćwiczenia o niskiej intensywności (marsz, rekreacyjna jazda na rowerze, wolny trucht) oznaczają korzystanie przede wszystkich z tłuszczów (poniżej 50% VO2max). Kiedy zwiększy się intensywność np. poprzez przyspieszenie, zryw, bądź dodanie obciążenia, organizm zaczyna zużywać więcej glikogenu niż tłuszczów. W trakcie ćwiczeń o umiarkowanej intensywności (50 – 70% VO2max) około połowę zapotrzebowania energetycznego pokrywa glikogen mięśniowy, a połowę tłuszcze. W momencie, kiedy intensywność treningu przekroczy pułap ok. 70% VO2max, znacznie wzrasta wykorzystanie glikogenu mięśniowego (co najmniej 75% zapotrzebowania), a spada spalanie tłuszczów.
Czas trwania wysiłku
W związku z tym, że mamy ograniczone zapasy glikogenu nie może on bez końca być źródłem energii. W obliczu kontynuowania ćwiczeń i wyczerpujących się zapasów glikogenu wzrasta przetwarzanie glukozy pochodzącej z krwiobiegu w energię. Zwiększa się również proporcja wykorzystania tłuszczów w celach energetycznych.
- Przeciętnie zapasy glikogenu mięśniowego wystarczają, aby pokryć zapotrzebowanie na energię w trakcie wysiłku tlenowego trwającego od 90 do 180 minut. Czas ten skraca się proporcjonalnie do intensywności ćwiczeń.
- Podczas łączenia w jednym treningu ćwiczeń wytrzymałościowych i beztlenowych, czyli w trakcie tak zwanego treningu interwałowego zapasy glikogenu skończą się po 45 – 90 minutach.
- Podczas treningu anaerobowego, w którym przeważają ćwiczenia beztlenowe, zapasy glikogenu w mięśniach wyczerpią się po około 30 – 45 minutach.
WAŻNE: KIEDY SKOŃCZĄ SIĘ ZAPASY GLIKOGENU W MIĘŚNIACH W TWORZENIU ENERGII BIERZE UDZIAŁ BIAŁKO!
- Białka budujące nasze mięśnie ulegają rozpadowi w celu dostarczenia aminokwasów do produkcji energii i utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.
Poziom wytrenowania – kondycja
W miarę kontynuowania regularnych treningów tlenowych mięśnie przystosowują się do intensywniejszego wysiłku. Wpływa to na poprawę wyników oraz zdolność organizmu do wykorzystywania tłuszczów w celach energetycznych. Ćwiczenia aerobowe (tlenowe) wzmagają aktywność enzymu lipazy, dzięki czemu organizm dużo skuteczniej rozkłada tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe. Ponadto zwiększa się ilość naczyń włosowatych transportujących tlen, co poprawia zdolność doprowadzania kwasów tłuszczowych do komórek. Rośnie również liczba mitochondriów, czyli komórkowych fabryk energii, w których utleniane są dostarczone kwasy tłuszczowe, co przekłada się na zwiększenie możliwości ich spalania w każdej komórce mięśniowej.
Sprawniejszy mechanizm wykorzystywania kwasów tłuszczowych w celach energetycznych oznacza oszczędzanie zapasów glikogenu, co sprawi, że będziemy mogli dłużej ćwiczyć i później odczuwać zmęczenie.
Dieta przed treningiem
Dieta uboga w węglowodany daje bardzo niskie zapasy glikogenu w mięśniach, a duże w wątrobie. Glikogen zmagazynowany w mięśniach decyduje o zdolności do wykonywania ćwiczeń o maksymalnej intensywności. Liczne badania naukowe wykazały, że początkowe stężenie glikogenu w mięśniach jest determinantem wydolności. Mała ilość zmagazynowanego glikogenu może ograniczyć możliwości do kontynuowania ćwiczeń o wysokiej intensywności przez okres dłuższy niż godzina.
Jeśli zapasy glikogenu są niskie, wytwarzanie energii będzie uzależnione od tłuszczów i białek. Strategia ta nie jest zalecana, jeśli chcemy zredukować zawartość tkanki tłuszczowej, ponieważ jednocześnie traci się również beztłuszczową masę ciała, czyli głównie masę mięśniową.
Foto: Pogoń Szczecin S.A.
Właściciel serwisu PortowaDuma.pl i. in.
Fotograf (specjalizuje się w fotografii sportowej, produktowo-reklamowej, architektonicznej, eventowej), grafik komputerowy, redaktor oraz redaktor techniczny, koordynator dostępności.
Laureatka konkursów fotograficznych i graficznych organizowanych między innymi przez Muzeum Historii Szczecina, Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Młodzieży Niepełnosprawnych Ruchowo, Urząd Miasta Szczecin, National Geographic a od 2011 roku członek organizacji naukowo-edukacyjnej National Geographic.
Miłośniczka piłki nożnej i sportów wodnych.
Od lat 80-tych KIBIC POGONI SZCZECIN
Komentarze
Rodzaje przemian energetycznych podczas treningu — Brak komentarzy
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>